FISKERIFORENINGEN

BLINK I ØJET

AF 14. SEPTEMBER 1999

   
  Tilbage til 
Blink i Øjet's Hovedside
   
  Point 
Årets fisker
   
  Opskrifter
   
 

 

   
   
   
   
   
 

Lidt blandede gode fiskeopskrifter.....

 
     
 

Hjemmerygning: Laks og rygeost

Varmrøget laks m/birkes
Laksen skæres i portionsstykker og drysses med salt og birkes. Læg bøgetræ/kviste i bunden af røgeovnen, læg laksestykkerne ovenpå og lad dem ryge i ca. 30 min. under låg. Serveres med persilleæg.
Persilleæg
1 pers: 1 æg, 50 g persille og 1 spsk. fløde blendes og bages i ovn ved 150 grader i ca. 20 min.
Hjemmelavet rygeost
Ingredienser: (2 pers.)
1 l sødmælk, 2,5 dl kærnemælk, salt, evt. kommen
Fremgangsmåde:
Sødmælk og kærnemælk blandes og sættes til side ved stuetemperatur i 36 timer. Sigtes derefter igennem et kaffefilter i ca. 24 timer og er derefter klar til røgning. Serveres med ristet rugbrød samt radiser og pu
rløg
 
     
 

Fiskefrikadeller med kartoffelrösti og tzatiki

Fiskefrikadeller:
500 g torskekød, ca. 1 tsk. salt og en anelse peber, 1 æg, 2,5 dl piskefløde, 2,5 dl liter mælk, 3 spsk. hvedemel
Fremgangsmåde:
Kør torskekødet sejt med saltet på en foodprocessor, tilsæt dernæst melet samt peber for derefter at tilsætte resten af ingredienserne (æg, fløde og mælk). Farsen må ikke køre for længe på foodprocessoren, da den så vil skille. Form farsen til frikadeller, der steges i lidt olie og smør.
Alternativt kan man hakke torskekødet fint med en skarp kniv for derefter at røre alle de andre ingredienser i med håndkraft, i samme rækkefølge som med ovenstående opskrift. Den nemme udgave: køb noget dejligt fiskefars hos din lokale fiskehandler.
Sprøde kartoffelrösti:
2-3 store kartofler, 1 lille løg, 2 tsk. citronsaft, revet skal af 1 citron, 4 spsk. mel, 1/4 tsk. bagepulver, olie til at stege i
Fremgangsmåde:
Skræl kartoflerne og riv dem på den grove side. Læg de revne kartofler i en sigte, da de vil smide en del væske. Pres den sidste væde ud af kartoflerne og kom dem i en skål. Løgene rives på den grove side og vendes i de revne kartofler sammen med resten af ingredienserne. Kartoffelmassen sættes ved hjælp af to skeer som små klatter på en varm pande med olie. Röstierne steges ca. 2-3 min på hver side, eller til de er sprøde og lækre.
Gulerods-tzatiki:
4 store gulerødder, 2 fed knust hvidløg, 1/4 tsk. revet muskatnød, salt og peber, lidt olie til at svitse gulerødderne i, 2 dl drænet yoghurt eller 2 dl fromage frais
Fremgangsmåde:
Gulerødderne rives på den grove side af rivejernet. De svitses i gryde i lidt olie i ca. 5-6 minutter. Gulerødderne tages fra varmen og blandes i en skål med resten af ingredienserne. Smag til med salt og peber

 
     
 

Ristet fiskefilet & Fiskedeller

Ristet fiskefilet
Ingredienser:
Fiskefilet, hakket hvidløg, hakket persille, olivenolie, citronsaft og –skal, salt, peber
Fremgangsmåde:
Kom salt og peber på fisken. Rist den på en teflonpande ved god varme med en anelse olie. Når kødet giver efter med en lille smule besvær, skal fisken tages af. Hvidløg, persille og citronskal ristes hårdt og hældes over. Dryp med citron.
Fiskedeller
Ingredienser:
Hakket fiskekød, hakket hvidløg, hakket persille eller dild, olivenolie, citronsaft og –skal, salt, peber, løg (tilbehør)
Fremgangsmåde:
Hak det hele sammen med en stor kniv. Rør med lidt olivenolie (eller piskefløde). Steg på en teflonpande med løg, der bliver til bløde løg. Spis kartofler eller rugbrød til.

 
     
 

Sukkergravad laks

Et stykke rå laks gravas med salt og sukker (laks, der skal gravas, skal have været frosset ned). Saltet strøs let ud over laksen, og derefter kommes sukkeret over. Det skal danne et lille lag over laksen. Derefter stilles laksen i køleskabet i mindst seks timer.
Dressing:
38% creme fraiche blandes med dijonsennep (efter smag), balsamico eddike (ca. 1 spsk.), masser af friskrevet peberrod, salt, peber og citronsaft fra en halv citron. Dressingen køles i cirka to timer før brug.
Laksen serveres med dressingen over. Kan pyntes med lakserogn.
Rødbedesalat:
Rå rødbeder hakkes (brug evt. blenderen). Over kommes lidt valnøddeolie, æbleeddike (brug den med honning i) og ristede pinjekerner.

 
     
 

Stegt hornfisk med sennep og dild

Ingredienser:
2 hornfiskfileter, 2 spsk. dijonsennep, 2 kviste plukket dild, lidt hvedemel til at panere i, smør til at stege fisken i.
2 spidskål, 2 spsk. rapsolie.
Mix af urter: dild, persille, plukket spinat, feldtsalat, ramsløg m.m.
1 dl piskefløde, lidt citronsaft, lidt rør sukker.
Fremgangsmåde:
Del hver filet i tre stykker. Smør tre stykker med sennep og hakket dild. Krydr også med salt og peber. Læg så de resterende stykker fisk over de tre sandwich i hvedemelet. Smelt smør på en stor pande og steg nu fiskestykkerne gyldne på begge sider, 4 minutter på hver.
Imens: pluk de yderste blade af kålen og skyl selve hovedet i vend. Dryp af og flæk dem ud i fire både. Læg dem i et fad og krydr med salt og peber. Dryp olie over og sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 10–12 minutter. Når kålen begynder at blive lysebrun, tages den ud.
Pisk nu fløde med citronsaft, sukker, salt og peber til en meget let flødeskum (syrnet fløde). Vend urterne heri.
Server fisken med et stykke bagt kål på siden. Læg urterne over kålen og løb ind til bordet.
 
     
 

Sennepspanerede sild med brunede kapers og dildsmør

Ingredienser: (4 pers.)
12 sildefileter, 2 dl cremefraiche, 3 æggeblommer, 2 spsk. grov fiskesennep, 1 tsk. Dijon- sennep, 1 dl mælk, rugmel til panering
Kapers dildsmør:
150 g smør, 3 spsk. kapers, 2 kviste dild (plukket), 1 finthakket skalotteløg
Tyttebær:
500 g tyttebær, ½ dl cognac, 2 dl sukker
Fremgangsmåde:
Start med tyttebær: bland tyttebærrene med sukker og cognac og rør godt sammen.
Sæt dem ved stuetemperatur i nogle timer eller gerne natten over, så både spiritus og sukker bliver absorberet.
Sild: istandgør sildene og krydr dem med salt og peber. Bland cremefraiche, æggeblommer, sennep og mælk. Læg sildene heri og lad dem trække en lille time.
Tag herefter op og dryp let af. Vend i rugmel og steg dem i lidt smør, til de bliver gylden på begge sider tag af og hold varm.
Kaperssmør: smelt smørret, til det begynder at brune let, kom så let hakkede kapers og skalotteløg heri og lad det bruse op. Drys dilden i og hæld herefter over sildene i et fint fad.
 
     
 

Stegt sandart med karamelliseret selleri

Ingredienser: (2 pers)
Fisk: 2 stykker sandart med skind (her kan bruges andre fisk som fx rødfisk eller kuller), lidt olie til at stege i.
Grønt: 1 stk. lille knoldselleri, lidt mælk, 10 g smør.
Creme: ½ dl piskefløde, 1 tsk. rørsukker, saft fra ½ citron.
Plukkede krydderurter (1 kvist dild, 1 kvist persille, 1 kvist timian m.fl.), lidt revet citronskal, ½ skalotteløg skåret i ringe.
Fremgangsmåde:
Skræl og vask selleri og kog den i vand med lidt mælk, til den bliver mør. Tag den op og køl ned. Del i to stykker og rist dem gyldne på skæresiden. Tilsæt 1 dl vand og kog, til vandet er fordampet igen. Krydr fisken med salt og peber over det hele og steg fisken på skindet, til det bliver helt sprødt. Imens piskes fløde med sukker, citronsaft, salt og peber, til det bliver let tykt. Vend krydderurter heri samt citronskal og skalotteløg.
Anret fisken på tallerken med selleri på siden. Læg krydderurterne på toppen af selleriene.